Angkor Wat
Door: Marjo
Blijf op de hoogte en volg Marjo
31 December 2025 | Cambodja, Khett Siem Reab
Hallo, daar ben ik weer. Bedankt weer voor de reacties.
Het laatste deel van de reis is aangebroken en we zijn weer vroeg op pad gegaan, richting Siem Reap onderweg nog een korte stop bij een groenten/fruit/insectenmarkt. Nou geef mijn portie maar aan Fikkie. Kinderen met grote spinnen (tarantula's) bestormden ons en probeerden de nu nog levende beesten op ons te zetten! Nou echt niet maar de kinderen helemaal geen angst en gilden het uit omdat wij het niet wilden. LOL
Maar ze verkochten ook gefrituurde/gebakken spinnen, meelwormen, kakkerlakken enz.
Savun had ook geen angst en hij vertelde ook dat men dit als voedsel is gaan beschouwen in de tijd van Pol Pot, omdat er toen rantsoenering was en de mensen wel honger hadden! Want dat wat er verbouwd werd, werd naar China getransporteerd in ruil voor wapens.
Daarna nog even gestopt bij een Bhoeddha makerij, veel beelden aan de kant van de weg, maar helaas niemand aan het werk, want dat vind ik dan weer leuk!
Na de lunch zijn we de 'drijvende' dorpen van het 'Tonlé Sap' meer gaan bezoeken. Het zijn huizen/dorpen op palen, omdat het nu droge tijd is staan ze hoog, maar in de regentijd als het meer, heel veel water bevat dan lijkt het net of de woningen 'drijven'.
Het meer is in de droge tijd ongeveer 2590 km2, maar in de regentijd heeft het een oppervlakte van 24.606 km2. Tijdens de droge tijd loopt het water het 'Tonlé Sap' meer uit via de 'Tonlé Sap' rivier naar de Mekong bij Phnom Penh en in de regentijd als de Mekong heel erg hoog staat, het water van de Mekong weer naar het meer stroomt. Echt apart dus, dat een rivier in 2 richtingen stroomt. Het hoogteverschil in het meer kan tot wel 8 meter bedragen!
Het is tevens het grootste zoetwatermeer in Zuidoost-Azië.
Ik vond het bijzonder om te zien, het zijn grote dorpsgemeenschappen met een kerk, apotheek en andere voorzieningen, ook kwam de 'supermarkt' met een biertje langszij om ons van een natje en een droogje te voorzien (nou ja wel zelf betalen!) Hahaha
Tegen 17.00 uur waren we in Siem Riep. Waar we een hele grote kamer hebben en een grote badkamer, maar een rioollucht! Gauw wegwezen hier.
Naar het stadje gewandeld, oeps dat was iets verder dan gezegd was, nou ja.
Bij een straattentje heerlijk gegeten en we zaten ook nog aan het water. Met de aanwezige commerciële winkeltjes was ik gauw klaar. Elke vier meter kwam er weer een andere dame naar je toe om haar spul aan te prijzen, brrrr
De andere dag zijn we via het ticketoffice naar Angkor Wat gereden, we hebben een ticket voor drie dagen, dat was altijd nog goedkoper dan twee losse tickets voor twee dagen.
Het is een ontzettend groot complex en we zijn het binnengegaan via de oostkant, want beter voor de foto's zei Savun.
Angkor Wat is het grootste religieuze tempelcomplex ter wereld. Gebouwd in de 12e eeuw voor de Hindoe god Vishnu, later is het een boeddhistische tempel geworden. Maar het complex wordt door beide geloofsgroepen gebruikt.
'Angkor' verwijst naar de ruïnestad (hoofdstad van het Khmer-rijk)
'Wat' betekent tempel
Het is gebouwd door koning Suryavarman 2 tussen 1113-1145. Ontworpen als een weergave van de mythische berg Meru, de thuisbasis van de goden, met vijf torens (pieken) en een gracht (oceaan).
Het geheel heeft een oppervlakte van 163 hectare.
Er zijn veel bas-reliëfs en devata's (goden)die de muren versieren. Het is zo indrukwekkend, te bedenken dat dit alles met de hand gerealiseerd werd, bijna 1000 jaar geleden! Er zitten zulke fantastische details in verwerkt. Het complex valt onder de Khmerstijl met verfijnde details en galerijen met reliëfs, die mythes en verhalen vertellen, zo leuk om met een gids te doen ivm nog meer details en Savun kan prachtig en enthousiast vertellen!
Vanuit het oosten liepen we de 'stad' binnen, ik weet eigenlijk niet waar ik beginnen moet. Maar na een eerste verkenning va de 'Baphaon' tempel en uiteraard veel trappen zijn we naar de tempel 'Angkor Thom' gewandeld, dit was ooit de oude stad van het Khmerrijk, eind 12e eeuw. Gesticht door koning Jayarvarman VII. Beschermd door een 8 meter hoge muur en een brede gracht. Binnen in stad ligt de 'Bayon' tempel in het hart van 'Angkor Wat', deze symbolische tempelberg in piramidevorm is gebouwd in drie niveaus, telt 54 torens en meer dan 200 enorme maar raadselachtige stenen gezichten, maar ze schijnen te lijken op de bouwer! En hij belichaamt de verloren beschaving, hier dus veel reliëfs van het dagelijkse leven in Angkor Wat, zoals een barende vrouw en een soort van BBQ. Heel anders dan de religieuze verhalen op de galerijen van Angkor Wat.
de zuidelijke poort wordt geflankeerd door 154 stenen beelden, links de goden en rechts de demonen. De poort zelf wordt omgeven door beelden van de driekoppige olifant (het rijdier van God Indra). De poort is 23 m hoog en heeft vier grote stenen gezichten, die in de vier windrichtingen kijken.
Verbolgens gingen we naar de 'Baphaon' tempel, deze tempel is 50 jaar lang gerestaureerd met behulp van een oude tekening en de Fransen, sinds 2011 kun je er weer in. Ik heb hier ook de steile trap naar boven beklommen en daar had je een fantastisch uitzicht over Angkor Wat. En daarna net zoals op een schip rugwaarts de trap weer af! Treden waren niet alleen steil, maar ook smal!
Als laatste voor de lunch zijn we naar het terras van de zandstenen olifanten gegaan, deze heeft drie hoofd platforms, een grote en twee kleinere, bedoeld om parades te bekijken.
Verder zijn er nog wat kleiner tempels, het is allemaal even indrukwekkend!
Na de lunch zijn we nog naar de 'Ta Prohm' tempel geweest, ook wel de 'Tomb Raider' genoemd nav de film met Angelina Jolie waar een klein stukje hier is opgenomen. het hele complex is overwoekerd, door de enorme wortels van banyan bomen. Zo kun je zien wat de natuur doet als je het zijn gang laat gaan, het was zeer indrukwekkend. Momenteel zoeken ze een middenweg om de natuur zijn gang te laten gaan, maar er ook voor te zorgen dat de gebouwen niet verder instorten, dus her en der wordt er gestut.
Ik raakte er niet uitgekeken, zooo mooi!
De gebouwen hier waren een voormalig klooster en werd ooit bewoond door 12.000 mensen, waar onder monniken, hogepriesters en 615 tempeldansers, het was dus een bloeiend klooster.
Na de val van het Khmerrijk in de 15e eeuw, werd het klooster verlaten en begon de jungle het over te nemen. Zaden van de banyan- en de zijdekatoenbomen nestelden zich in de scheuren en het metselwerk en ziedaar.
Rond 16.00 uur waren we weer in het hotel, we zijn van kamer gewisseld en daarna, dit keer met een tuktuk naar het centrum gereden. Heerlijk een pizza gegeten!
Zo mensen, ik ben er bijna met mijn verhaal, dus nog heel even geduld!
Marjo
20 Januari 2026 - 18:12
Agnes Wauters :
Ik
me bijna in Ankor Wat… Zo goed beschreven ! Knap, dat het je lukt om al die trappen op-en-af te gaan… [e-1f44f]
23 Januari 2026 - 17:57
Marja:
Zo boeiend geschreven Marjo!! Ik zie het voor me… en ben er nooit geweest…[e-1f609]