Jarig!
Door: Marjo
Blijf op de hoogte en volg Marjo
18 December 2025 | Laos, Vangviang
Hallo allemaal;
Nou eindelijk, daar ben ik weer! Inmiddels alweer thuis na een mooie maar intensieve reis, met weinig tijd en soms slecht internet op de hotelkamers.
Ja, en toen was het de 17e, mijn verjaardag. We zijn om 05.00 uur opgestaan en mijn eerst felicitatie van Carla te pakken en een klein cadeautje! Om daarna naar de 'bedelmonniken' te kijken, die zich rond zonsopkomst door de straten van Luang Prabang begeven en om aalmoezen vragen.
Het was niet zo ver van ons hotel en het viel ons als eerste op, dat het een hele commerciële toestand was. Er stonden allemaal stoeltjes langs de kant van de straat, daar werd je bijna als toerist ingeduwd, daarna verplicht wat rijst en andere giften afnemen(kopen) en wachten tot de eerste monniken zich aandienden. Nou hier hadden we echt geen zin in, we wilden vooral foto's maken. Dus we hebben niet meegedaan aan deze poppenkast. Ik denk ook niet dat het zo ooit bedoeld is geweest. het voelde voor mij echt raar. Sommigen monniken hadden al zoveel gehad, dat ze hun gekregen 'giften' weer in een grote ton gooide! Nou maar hopen dat dit dan ergens goed terecht komt, kindertehuis of zo!
Daarna terug naar het hotel om te ontbijten, vervolgens zijn we aar het paleis gelopen, wat nu een museum is. Het was daar al behoorlijk druk en je mocht er niet fotograferen, althans binnen de gebouwen, wel jammer. Het was uiteraard veel bladgoud wat er blinkt, maar vreemd genoeg waren de beide slaapkamers van de echtelieden in jaren '60 stijl ingericht. het Paleis zelf is in 1904 gebouwd in Beaux-Artstijl met Cambodjaanse elementen, in 1975 echter viel de monarchie en werd dit een museum.
Na een kop koffie zijn we naar het 'Wat XiengThong klooster' gegaan, gebouwd in 1560, het is een boeddhistische tempel, het is een van de meest imposante religieuze complexen in Laos. het is een prachtig complex met glinsterende mozaïeken en spierwitte chedi's.
Bij de lunch op een mooie plek aan het water kreeg ik weer een klein cadeautje! Vervolgens weer even terug naar het hotel, het was tenslotte een vroegertje vandaag. Luang Prabang is een overzichtelijk stadje met nog veel huizen uit de tijd dat het een Franse kolonie was.
Later in de middag wilde we nog naar het 'Traditional art' museum, maar dat ging al snel dicht, stond in de gids dat hij langer open zou zijn, maar de tijden waren 10 jaar geleden al aangepast, maar dus niet in de gids! Dus toen zijn we maar een biertje gaan drinken op een terras aan de Mekong en genieten van de zonsondergang!
Daarna eten bij een heel gezellig ingericht restaurant, ook aan de Mekong er hingen allerlei gekleurde lampionnen, wat een leuke sfeer bracht. Nou ja het eten ging er niet zo lekker, het valt me op dat er niet zo goed Engels gesproken wordt en ze het ook niet goed begrijpen dus! We bestelde 'springrolls' als voorgerecht, dit om te delen en daarna nog een maaltijd. Carla kreeg haar eten gelijk met de 'springrolls' en ik kreeg niks? Toen hebben we alles maar gedeeld en dat was ook genoeg, maar de serveerster begreep het echt niet. Hahaha
Vervolgens bestelden we nog 2 cappuccino's en kwam ze er een brengen! LOL
Maar ik kreeg wel nog een klein cadeautje!
In de groep is er over een paar dagen nog iemand jarig en dan wordt dat gelijktijdig gevierd.
De volgende dag gingen we naar een traditioneel dorp, Ban Aa Oun, waar mensen wonen van de 'Hmong community'
Zij lieten ons allerlei tradities zien, oa malen van mais, spinnen, weven en kruisboog schieten.
Verder verkochten allerlei dingen, die niet in de community zijn gemaakt, maar uit een fabriek komen, veel van hetzelfde, wel een mooie sjaal gekocht.
vervolgens naar 'Tat Khuangxi' watervallen gereden, we liepen eerst langs een gebied waar ze verwaarloosde beren opvingen en daarna kwamen we bij de eerste waterval. Er liggen een soort bekkens met prachtig blauw water waar je in kunt zwemmen (niet gedaan). De watervallen waren erg mooi.
Bij terugkomst hebben we een 'Tao massage' gedaan, dit is een 'droge' massage, ik kreeg een soort pyjama die ik aan moest trekken en daarna moest ik op een tatami matje gaan liggen. Het was een stevige massage, het verbaast mij altijd weer dat kleine vrouwen zoveel kracht hebben!
We hebben op het grote plein gegeten, specialiteit hier is een soort wier uit de Mekong, dit wilden we wel proberen. Er zat een mevrouw te eten en ik vroeg haar of dat groen wat op haar bord lang het wier was. daarna ontstond een leuk gesprek en hebben samen met haar zitten eten voor omgerekend 0.40 cent! en erg lekker!
Nog even over de avondmarkt gewandeld, een boeddha gekocht in een spirituele houding en die aan elkaar gegeven, we zijn allebei op een donderdag geboren!
De volgende ochtend wilden we nog het museum bezoeken wat gisterne niet was gelukt, maar het was te gezellig aan het ontbijt, dus onze tijd verkletst.
Om 10.30 werden we naar het station gebracht, dat was nog ruim een half uur rijden en gigantisch! Er loopt een hogesnelheidslijn van China naar Vientiane. Uiteraard door de Chinezen aangelegd, het station is immens groot en we moesten door de security, scherpe voorwerpen en flessen met een inhoud meer dan 100 ml moesten apart opgestuurd worden! Het ziet er allemaal strak uit, maar in de trein werd het een grote puinhoop want iedereen loopt met zijn koffer zijn zitplaats te zoeken en dan moet de koffer ook nog bovenin het rek! Wat natuurlijk met zoveel passagiers niet lukt! Uiteindelijk werden de koffers gestapeld bij de in en uitgangen. We zaten wel allemaal bij elkaar, we hebben weinig van het landschap gezien, want heel veel tunnels, na een klein uur waren we in Vang Vien, een stadje waar je veel activiteiten kunt ondernemen. Bij aankomst als lunch koffie met heerlijk gebak gegeten. wat rondgewandeld en een heerlijke cocktail gedronken op een dakterras, met uitzicht op het ' karst' gebergte en deltavliegers met en zonder motor en hete luchtballonnen en heel veel drukte op de rivier! En genoten van de zonsondergang.
Zo, jullie zijn weer een beetje bij, tot gauw
04 Januari 2026 - 16:14
Annette :
Gezellig zo je verjaardag gevierd met een afzakkertje aan het water
04 Januari 2026 - 22:46
Marja Messemaker :
Wat een geweldige verjaardag joh!!!
05 Januari 2026 - 21:36
Joséphine Ter Haar:
Alsnog van harte gefeliciteerd Marjo. Je beleeft weer bijzondere avonturen. Geniet ervan en nog een goede reis. hartelijke groet.