Activiteiten! - Reisverslag uit Vientiane, Laos van Marjo Minnen - WaarBenJij.nu Activiteiten! - Reisverslag uit Vientiane, Laos van Marjo Minnen - WaarBenJij.nu

Activiteiten!

Door: Marjo

Blijf op de hoogte en volg Marjo

23 December 2025 | Laos, Vientiane

Hallo, daar ben ik weer.

Bedankt voor de gezellige reacties.

Vanmorgen waren we l weer vroeg op om te gaan fietsen door het prachtige gebied hier, het Karst gebergte.

Toen ik de fietsen zag(mountainbikes) was ik er al klaar mee, dit ga ik dus echt niet doen! Nou we mochten wel mee met de bezemwagen en zo kregen we toch nog de mooie omgeving te zien!

We zagen ook dat het tempo van de gids, die dat waarschijnlijk doet veel te hoog lag, ook was er af en toe sprake van vals plat. Onderweg kwamen we nog in een dorpsfeest terecht, twee stieren aan een touw met de betreffende eigenaar en 'vechten' maar! Nou ja wij begrepen er in ieder geval niks van, maar de kinderen en ook een aantal volwassenen waren op hun 'paasbest' gekleed, dat was wel leuk.

Ook zijn we nog naar een 'blue lagoon' geweest, ook hier kon je zwemmen, maar ik had geen zwemspullen mee. Maar ook het erin en eruit stappen was wel een dingetje!

Ondertussen waren er al twee afvallers bij ons in de bezemwagen gestapt.

Na de lunch vertrokken we met de bus naar Vientiane en daar hebben zowel Patricia als ik onze verjaardagstaarten gekregen en een mooie sjaal van Djoser! De taarten waren erg lekker, beetje vlaai-achtig, helaas wilde het hotel er geen koffie of thee bij serveren, dat was wel erg jammer.

Daarna het stadje in en heerlijk gegeten en een ronde over de avondmarkt gelopen, maar hier was dit vnl kleding en aan de Mekong was er een grote kermis en aan de overkant ligt weer Thailand!

Vanmorgen konden we uitslapen, maar zoals vaak als je op reis bent en veelal vroeg je bed uit moet lukt dat niet meer! We zijn met de tuktuk naar het 'COPE Visitor Centrum' gereden, daar waren we het eerste kwartier alleen en dat maakte al heel veel indruk. In Laos hebben de Amerikanen tonnen aan explosieven laten vallen (1964-1973) en dat elke 8 minuten, 24/7!!!! Het ligt ook nu nog steeds in de bossen en in de velden. Je kunt er een film bekijken in 'een bunker' en er hangen clusterbommen, zodat je ook echt de impact kan ervaren van deze oorlog in Laos, ter vernietiging van de 'Ho Chi Ming Trail' die door zowel Laos als ook Cambodja liep om wapens van de Vietcong te vervoeren! Verder zie je heel veel kunstbenen/armen, ook zelf gemaakte. Ook nu na 50 jaar vallen er nog steeds slachtoffers, er is hier op het terrein ook een revalidatiecentrum.

Vervolgens zijn we naar de 'Wat Si Mong' Tempel gegaan. Hier was veel bedrijvigheid en het bleek, dat er een herdenking plaatsvond van een moeder die drie jaar geleden was overleden, wij werden zlefs uitgenodigd om mee te eten, daar hebben we geen gebruik van gemaakt.

De tempel is gebouwd in 1563 door koning Setthathirat, nadat Vientiane de hoofdstad was geworden, in 1828 is hij geplunderd door de Siamezen maar later weer opgebouwd. Het is een levendig gebedshuis en er werden veel gelovigen gezegend door de monniken.

Nog even naar het lokale winkelcentrum geweest de 'Talat Sao' met airco dus lekker koel zo midden op de dag!

Na de lunch zijn we naar de 'Haw Prha Kaew' gewandeld, deze tempel is vernoemd naar een smaragdgroen boeddha, deze is echter in 1779 door de Siamezen gestolen en staat nu in Bangkok. Verder staan hier op het terras en binnen heel veel Boeddha's.

Vervolgens zijn we op advies van een groepsgenote met de TukTuk naar de 'Gouden Stupa' gereden, deze is het symbool van Laos, het is een oude plek, ook vernietigd door de Siamezen en in via oude tekeneningen door de Fransen in 1930 weer opgebouwd. Ik vond hem erg mooi, uiteraard veel bladgoud, en zo aan het eind van de middag, het 'gouden uurtje' erg indrukwekkend.

het pinnen in deze stad was wel een dingetje, pas bij de 6e ATM lukte het!

de volgende ochtend weer vroeg op pad, de eerste van drie lange reisdagen!

Na wat stops onderweg kwamen we rond 15.00 uur aan in het Hinboun National Park en gingen we met bootjesde Phou Hin Poun Grot of de Kong Lor Cave in. Ik twijfelde of ik dit wel zou doen, lage bootjes, lag zit en dan overeind komen met mijn heup en knie, maar goed er was genoeg hulp mee om mij overeind te krijgen! Hahaha

Het was een gigagrote grot en je kon er 2 of 3,5 uur in rond varen. Wij deden de 2 uur tour, met stukken varen en wandelen.

We sliepen er vlak bij in een ecolodge, erg leuk.

Zo dit was het voor nu

Groetjes en tot de volgende keer.

• 06 Januari 2026 - 18:09

Petra:

Nou dat waren weer heel wat belevenissen op rij Marjo. Leuk om te lezen.

• 06 Januari 2026 - 22:18

Joséphine Ter Haar:

Al weer veel en mooie dingen gezien. Ga zo door! veel plezier